Mergi la conţinutul principal

Caietul Somelierului

Deși opera sa se adresează colegilor de profesie prin titlul principal, Caietul somelierului, autorul Sergiu Nedelea oferă tuturor pasionaților de vinuri un Ghid pentru aspiranți și profesioniști, ca să citez titulatura particulară a cărții. În opinia mea, cartea de care beneficiază acum iubitorii vinului din România este un reușit manual de cultură oenologică.

Capitolul 1 –  Conceptele de bază ale vitiviniculturii. Caracterizat printr-o abordare holistică, acest capitol este un veritabil periplu vitivinicol național și internațional, ce debutează cu o sinteză a noțiunilor generale de viticultură (suficiente însă pentru orice somelier care se respectă !), continuă cu o radiografie concisă a sortimentului viticol și a soiurilor tradiționale românești și internaționale, apoi cu un incitant scurt istoric al industriei vitivinicole românești după revoluția din 1989 până în prezent cu subcapitole constitutive scurte, reale, dar și surprinzătoare (În 1990, lumina a venit de Apus, Granzii, Vip-urile și lecția eșecurilor, Comunicarea și educația consumatorului) și se finalizează cu un subcapitol destul de consistent despre lumea vitivinicolă autohtonă și europeană din punct de vedere istoric, geografic, tehnic, dar și legislativ. Acest capitol este deosebit, fiind deopotrivă formativ si informativ, cu un singur amendament privind ordinea de prezentare a soiurilor internaționale.

Capitolul 2 dedicat în întregime Vinului acoperă integral paleta de subiecte didactice specifice (clasificare, caracteristici importante, tipuri de vinificații, maturare și învechire, lemn și butoaie, sticle, dopuri, etichete și pahare,…). Este un capitol foarte util ce se integrează armonios în acest manual de cultură oenologică. Ar fi fost de dorit o aprofundare din partea autorului a unora dintre subiectele abordate (Metode inovative în oenologie, macro- și microoxigenarea mustului, maturarea oxidativă, maturarea oxidativă biologică,…).

Capitolul 3 Distilatele completează primele două capitole și oferă cititorului informații și cunoștințe de bază asupra tematicii abordate (țuică, whisky, vodka, grappa, rom, tequila, dar și diferențierea dintre brandy, cognac, armagnac și vinars,…). Apreciez sincer și subcapitolul Secretele calității distilatelor, dar nu pot să nu remarc preferința autorului pentru „cele mai valoroase distilate românești” !

Capitolul 4 Inițiere în meseria de somelier în care autorul își depășește condiția de cel mai bun somelier român, recunoaștere ce i-a fost acordată oficial în ultimii doi ani. Subcapitolele clasice ale profesiei de somelier (referitoare la Lista de echipamente și ustensile, Repere esențiale în construirea selecției de vinuri în restaurant, Servirea vinurilor și, nu în ultimul rând, Asocierea preparatelor cu vinurile) sunt abordate cu competență, astfel încât nu necesită comentarii. În schimb, subcapitolul intitulat Răsfoind prin „biblioteca senzorială” degajă originalitate și expresivitate (imaginile cu diagrama aromelor și evoluțiile cromatice la vinurile albe și roșii), inventivitate și unicitate (paharele de degustare umplute cu elementele vegetale ce reprezintă descriptorii senzoriali specifici soiurilor de vin prezentate), generând valențe didactice remarcabile!

Recenzie făcută de Prof. Univ. Dr. Constantin CROITORU
Sursa: https://vinul.ro/caietul-somelierului-elaborat-de-sergiu-nedelea-un-manual-reusit-de-cultura-oenologica.html


 

Comenzi:

[email protected],

Telefon: 0722-220.114

About

Winetaste School Sergiu Nedelea, organizeaza Cursul de Somelier acreditat A.N.C- Autoritatea Nationala de Certificari.

Articole

Contact info

Dedicat celor care doresc să-și însușească cultura vinurilor, alături de cunoștințe esențiale despre tipurile de vin și asocierea acestora cu preparatele culinare, cursul de somelier stă la baza pregătirii pentru a profesa în industria HoReCa si in vanzari.